Оригиналы файл(5616 × 3744 пикселы, файлы уæз: 18,47 МБ, MIME тип: image/jpeg)

Афыст:

Æмбарынгæнæн
Türkçe: Antik kaynaklarda ismi "Hromgla" olarak geçen Rumkale, Gaziantep ilinin 62 kilometre kuzeydoğusunda, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri’ne döküldüğü alandaki kayalıklar üzerinde yer alır.

Jeopolitik konumundan dolayı, MÖ 855´te Assur Kralı III. Salmanassar tarafından ele geçirildiği bilinen Rumkale´nin o zamanki ismi Şitamrat´tır. Rumkale´ye Fırat ve Merzimen kıyılarından çok dik şekilde yükselen yamaçlara yapılmış sur ve kompleks odalardan oluşan kapı geçidi ile girilmektedir. 11. yüzyılda Urfa, Haçlı Kontluğu Döneminde Hromgla’nın önemli bir merkez olduğu, Ortaçağ’da Ermenilerin Hromklay, Süryanilerin Kalarhomate, Frankların ise Ranculat ismiyle bildiği kale, 12. yüzyıl sonlarında Memlüklerin yönetimine geçmiş ve önceleri Kal-at ar Rum, daha sonra ise Kal-at el Müslimin adını almıştır. Mercidabık Savaşı’ndan sonra Osmanlıların yönetimine geçen Rumkale, Halep Eyaletinin Birecik Sancağına bağlı bir kaza hâline getirilmiştir.

Rumkale’de hâlen Ortaçağ ve Türk-İslam Dönemine ait yapılar ile bir mescit yer alır. Birecik Barajı’nın tamamlanmasından sonra kalenin sur bedenlerine kadar sular yükselmiş ve Rumkale yarımada görünümünü almıştır.

Kale iki bölüm hâlindedir. Birinci bölüm; kalenin doğusu, kuzeyi ve batısında doğal kayalığın dik olarak yontulmasıyla, doğal sur konumundadır. İkinci bölüm ise bu doğal surun üstüne sert kalker kesme taşlarla sur duvarı olarak yapılmıştır. Kalenin güney yöndeki kayalık uzantısı 12. yüzyılda oyularak adeta hendek hâline getirilmiştir. Böylece, savunmaya yönelik olarak karayla kalenin direkt ilişkisi kesilmiştir.

Kalenin güneyinde Ortaçağda inşa edilmiş Şair Aziz Nerses Kilisesi, kuzeyinde ise yine bir Ortaçağ yapısı olan Barşavma Manastırı yer alır. Manastırda restorasyon çalışmaları hâlen devam etmektedir.
Датæ 4 Haziran 2020
Равзæрæн Хи куыст
Сфæлдисæг Mustafa Sonsayar

Лицензи

Я, владелец авторских прав на это произведение, добровольно публикую его на условиях следующей лицензии:
w:ru:Creative Commons
атрибуция распространение на тех же условиях
Этот файл доступен по лицензии Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Дæ бон у:
  • делиться произведением – копировать, распространять и передавать данное произведение
  • создавать производные – переделывать данное произведение
При соблюдении следующих условий:
  • атрибуция – Вы должны указать авторство, предоставить ссылку на лицензию и указать, внёс ли автор какие-либо изменения. Это можно сделать любым разумным способом, но не создавая впечатление, что лицензиат поддерживает вас или использование вами данного произведения.
  • распространение на тех же условиях – Если вы изменяете, преобразуете или создаёте иное произведение на основе данного, то обязаны использовать лицензию исходного произведения или лицензию, совместимую с исходной.

Краткие подписи

Добавьте однострочное описание того, что собой представляет этот файл

Элементы, изображённые на этом файле

изображённый объект уырыссаг

Ромкла уырыссаг

создатель уырыссаг

У этого свойства есть некоторое значение без элемента в

снято на уырыссаг

Canon EOS 5D Mark II уырыссаг

0,00625 секунда

35 миллиметр

MIME-тип уырыссаг

image/jpeg

фотография уырыссаг

1707b896c75caf40acfbf0a7d9d37991f338a994

метод определения уырыссаг: SHA-1 уырыссаг

размер данных уырыссаг

19 363 419 байт

высота/рост уырыссаг

3744 пиксель

ширина уырыссаг

5616 пиксель

Файлы истори

Ныххæц датæ/рæстæг-ыл, цæмæй фенай еуæд куыд фæзындис.

Датæ/рæстæгКъаддæргондБарæнтæАрхайæгФиппаинаг
нырыккон20:45, 4 июны 2020Къаддæргонд уыцы версийæн: 20:45, 4 июны 20205616 × 3744 (18,47 МБ)Mustafa SonsayarUploaded own work with UploadWizard

Ацы файлæй пайда кæны иу фарс:

Ацы файлæй куыд пайда кæнынц

Данный файл используется в следующих вики:

Метабæрæггæнæнтæ